Raken met Smaken in Doetinchem

Nieuws

Raken met Smaken in Doetinchem

Doetinchem - Het project Raken met Smaken doet op zondag 5 juli Doetinchem aan. 

In opdracht van het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek deed Katja Gruijters (kunstenaar/fooddesigner) onderzoek naar de historie van streekproducten en de huidige eetcultuur in de Achterhoek. De uitkomsten zijn vertaald in een project waarin alle negen gemeenten van het pact zijn gekoppeld aan een typerend gewas, product of ingrediënt. Deze Achterhoekse Farm Food Family is in seizoen 2019/2020 op tour en strijkt op 5 juli 2020 neer in Doetinchem. 

Fooddesigner Katja Gruijters ging in gesprek met boeren, telers en producenten en traceerde families van ingrediënten en gewassen. Elke familie koppelde ze aan een gemeente op basis van historische, inhoudelijke of agro-technische gronden. Zo ontstond de Farm Food Family die nu door de Achterhoek reist in de vorm van gemeentelijke workshops, waarin dieper wordt ingegaan op de verschillende families en de prachtige producten en ingrediënten van de streek.
Er wordt nauw samengewerkt en afgestemd met professionals uit de agro- en foodsector. Zo zal dit project als opmaat fungeren voor Achterhoek Food, het platform dat de samenwerking versterkt tussen alle partijen die zich bezighouden met het produceren van voedsel in de Achterhoek.

In de gemeente Doetinchem is er op 5 juli een workshop 'Phasianidae (kip, ei) van 13.15 tot 17.00 uur bij Pluimveehouderij Tomesen, Kilderseweg 41 in Doetinchem. In deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met een zacht eitje ‘maar dan anders’, met allerlei tips rondom het ei en zijn bewerkingen. Een glansrol is weggelegd voor het kippenhok, van oudsher heeft iedere boer er wel een of meerdere op zijn erf staan. Vele kippenhokken zijn niet meer nodig en raken in verval, maar de laatste jaren is er weer volop aandacht voor en worden ze als cultuurhistorisch erfgoed gezien. 

In de opzet van de workshop is rekening gehouden met de voorschriften van het RIVM.
Meer informatie en inschrijven: www.rakenmetsmaken.nl.

#kip#ei#boer#streekproducten#lokaal#trots#erfgoed#cultuur

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstberkelland
Deel met vrienden op: