Ei

Raken met Smaken

Ei

Het ei

Eieren worden al eeuwenlang door mensen gegeten, maar van alle dieren die eieren leggen is het kippenei zonder twijfel het populairst. Gemiddeld eten we er 200 per persoon per jaar. Maar waarom denken we dat bruine eieren gezonder zijn dan witte? En wat kun je eigenlijk allemaal doen met een eierschaal?
In deze workshop gaan we aan de slag met innovatieve eierbewerkingen, van pocheren tot bakken en koken en verzorgen we een mooie maaltijd waarin het ei centraal staat. Een glansrol is weggelegd voor het kippenhok, van oudsher heeft iedere boer er wel een of meerdere op zijn erf staan. Vele kippenhokken zijn niet meer nodig en raken in verval, maar de laatste jaren is er weer volop aandacht voor en worden ze als cultuurhistorisch erfgoed gezien. Tijdens deze workshop ervaar en proef je het ei vanuit het hok op het erf.

Zondag 5 juli 2020

Zondag 5 juli was het de dag van het EI. Ruim 20 deelnemers kwamen door weer en wind naar pluimveehouderij Tomesen in Doetinchem, voor de Farm Food Family workshop over de familie Phasianidae plaatsvond. Na een gepassioneerd verhaal van Roy Tomesen over zijn familiebedrijf, gingen de deelnemers aan de slag. Uit het hok werden kakelverse eitjes gehaald en getikt, het geel werd van het wit gescheiden. Onder enthousiaste begeleiding van chef Karin Goossens werden de eitjes bereid, afgemaakt met eetbare bloemen uit de weide. Daarna gingen we door naar een nieuwe Achterhoekse sport: de Eilympische spelen. Van eiervangen tot rollen tot stapelen: groot plezier voor jong en oud. We eindigden met de kip, want waarom eten we de leghennen eigenlijk niet op? Chef Karin verraste de deelnemers met een mals stukje leghen met hollandaisesaus, afgemaakt met een cocktail waarin het eiwit van de ochtend was verwerkt. Van ei tot kip, de cirkel was rond. Dank aan alle betrokkenen! 

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstberkelland

Locatie

Pluimveehouderij Tomesen, Kilderseweg 41 - Doetinchem
Deel met vrienden op:

INSPIRATIE