Cultuur & Erfgoed Achterhoek logo (Home)
Deel met vrienden op:

> Ben jij ook enthousiast?
> Kun jij iets met dit thema
voor jouw organisatie of event?

Laat het ons weten! Mail
[email protected]

 

ACTUEEL:
Op 19 september hield het ECAL een lezing over 'Achterhoekers in Amerika' met Mary Risseeuw, Joske Meerdink, Bert Wagendorp en Frans Miggelbrink.

De presentatie van Mary Risseeuw vind je hier.

Migratie in de Achterhoek | 1580-1940

Mijn Achtergrond

Dat mensen zich verplaatsen is iets van alle tijden. Deze trek van en naar andere regio’s of landen waardoor een cultuurgrens wordt overschreden, wordt migratie genoemd. Het is deze migratie die bijdraagt aan de ontwikkeling van tradities, gebruiken en ambachten. Met dit in gedachten duikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) dit jaar de geschiedenis in.

De vraag is: Zijn ‘echte’ Achterhoekers echt zo stevig geworteld in de regio als we denken? Of schuilen er wellicht toch meer verhalen en verschillende voorouders in ons dan we denken? ECAL gaat hiervoor op zoek naar informatie, inzichten en verhalen over mensen die vanaf de zestiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog naar deze regio kwamen of juist uit deze regio vertrokken.

Doe de test!

Doe zelf maar eens onderstaande test en geef antwoord op deze ene vraag.
Bekijk daarna het antwoord van ‘de Achterhoeker’ en ontdek het percentage Nederlanders met buitenlandse voorouders.

Lg Mijnachtergrond Fc

Heb jij een migratieachtergrond?

Een komen en gaan

Het is een komen en gaan van mensen. Zo slaan velen in de Tachtigjarige oorlog op de vlucht. Jaren later komen juist veel nieuwe groepen naar de regio; van de Hugenoten die vanuit Frankrijk in Borculo terechtkomen tot vluchtelingen die tijdens de Dertigjarige Oorlog vanuit het huidige Duitsland overal in de streek neerstrijken. Tegelijkertijd trekken er ook veel mensen weg uit de regio; van jongens die met de VOC naar Oost-Indië meegaan tot grote groepen mensen die hun geluk beproeven in het Amerika van de negentiende eeuw.

‘Echt’ Achterhoeks?

Deze bewegingen van personen door de eeuwen heen droegen bij aan de ontwikkeling van onze Nederlandse en regionale tradities, gebruiken en ambachten. Onderzoeker Natalya Staring van het ECAL: “In dit onderzoek combineren we de belangrijkste migratiestromen uit deze periode met persoonlijke verhalen en wetenswaardigheden wat ons als regio en inwoners ongetwijfeld nieuwe inzichten op gaat opleveren.”

Download

Opbrengst

Eind 2023 hoopt het ECAL het onderzoek af te sluiten en dat de opbrengsten een waardevolle bijdrage kunnen leveren bij het bespreekbaar maken en oplossen van migratievraagstukken van vandaag de dag. ECAL-directeur Femia Siero: “We hopen dat het onderzoek Mijn Achtergrond - dat we als partner van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek uitvoeren - allerhande partijen gaat inspireren en motiveren.” Ze vervolgt: “We willen het thema en de opbrengsten dit jaar gedurende het onderzoek delen met zoveel mogelijk regionale verenigingen en stichtingen, kunstenaars, musici, theatermakers, ambachtsmensen, culinaire professionals, gemeenten en wie maar geïnteresseerd is en zich geroepen voelt.”

Inspiratie voor eigen vervolg in 2024

Siero: “We willen hen zoveel mogelijk inspireren zodat het voor 2024 als basis gaat dienen voor eigen initiatieven die passend zijn bij dit thema. Initiatieven dwars door de hele regio heen die ‘de Achterhoeker’ bewust maken van z’n eigen ‘achtergrond’ én van de hedendaagse sociaal maatschappelijke vraagstukken waar we samen de juiste antwoorden op moeten zien te vinden.”

Kunstproject

Ontwerpstudio Superposition is in ieder geval al één van de partijen die het onderzoek op de voet volgt en zal gaan proberen de migratiestromen en hun impact zichtbaar te maken in een kunstproject. Klik hier voor de website van Superposition.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek en de resultaten of wil je concreet iets doen met dit thema? Blijf deze pagina in de gaten houden. Of meld je aan voor de nieuwsbrief en/of stel je vraag aan projectcoördinator Anne-Marieke Vreeman via [email protected] of bel 06 42 06 49 89.

Duik de geschiedenis in

Bekijk in vlog #1 (links) wat onderzoekers Natalya Staring en Willem Willemsen aan Frans Miggelbrink over het onderzoek vertellen.

In vlog #2 hoor je wat er zoal in de brieven stond die geëmigreerde Achterhoekers vanuit Amerika naar hier stuurden.

 

>> Of bekijk hier het item dat Omroep Gelderland in augustus over het project maakte