Lezing Boeroes en lezing Migratiestromen tussen Achterhoek en Suriname
ECAL: Twee lezingen en opening tentoonstelling Mijn Achtergrond
Deze vrijdagmiddag opent het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers een samenvattende tentoonstelling van het project Mijn Achtergrond over migratiestromen in de Achterhoek tussen 1580 en 1940. De belangrijkste emigratie- en immigratiestromen worden weergegeven op tien fraai vormgegeven panelen op een kaart en in een tijdlijn. De panelen bevatten daarnaast vier bijzondere verhalen. Een daarvan gaat over migratiestomen tussen Terborg en Suriname.
De tentoonstelling is tot 23 juli 2024 bij het Erfgoedcentrum te zien en daarna op verschillende locaties in de Achterhoek. De expositiepanelen zijn kosteloos beschikbaar voor verenigingen, organisaties, musea, gemeenten en andere belangstellenden. Zie ook deze nieuwsbrief voor meer informatie.
Lezing Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers door Karin Sitalsing
Mensen van kleur die Loor heten. Of Van Brussel. Of Veldkamp. Witte mensen met blauwe ogen en een Surinaams accent. Welkom bij de Boeroes, een kleine witte minderheid in Suriname, met wortels die grotendeels liggen in… de Achterhoek.
In het midden van de 19e eeuw vertrokken een kleine vierhonderd mensen uit het oosten van het land naar de tropen, onder leiding van een ambitieuze dominee uit Elst bij Amerongen. Hun nakomelingen worden Boeroes genoemd. Soms zijn ze nog wit, veel vaker is hun bloed verdund, hun huid in de loop der decennia verkleurd. Uiteindelijk zal de bevolkingsgroep helemaal opgaan in de grote smeltkroes die Suriname is, die de wereld is.
Karin Sitalsing (1976) is schrijver, journalist, én nakomeling. Haar betovergrootvader Gart Jan Loor, een van de kolonisten, werd in 1810 in Doetinchem geboren. Ze schreef een boek over de geschiedenis van haar voorouders en komt hier deze middag over vertellen.
Lezing Migratiestromen tussen de Achterhoek en Suriname in de 18e en 19e eeuw door Natalya Staring en Willem Willemsen
Het stadje Terborg heeft vanaf de tweede helft van de 18e tot eind 19e eeuw opmerkelijke migratiestromen gekend. Een aantal vooraanstaande Terborgenaren, waaronder leden van de burgemeestersfamilie Nering Bögel, vestigde zich in deze periode in Suriname of bezat hier plantages. Onder hen Carel Nering Bögel, zoon van de drost en richter van Wisch. Deze zoon was lid van de Amsterdamse kamer van de West-Indische Compagnie. Hij trouwde tegen de heersende moraal in met een mulat, een nicht van de gouverneur van Suriname. Door hem en zijn broer reisden meerdere Terborgenaren naar Suriname.
In omgekeerde richting vestigden nakomelingen van voormalige slaafgemaakten uit Paramaribo zich in Terborg. In de tweede lezing van deze middag komen de verhalen achter deze mensen aan de orde.
Onderzoekers Natalya Staring en Willem Willemsen zijn beiden betrokken bij het migratieproject Mijn Achtergrond van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.
Programma 12 juli
- 13.30 uur - Inloop met koffie en thee
- 14.00 uur - Welkom en toelichting op migratieproject door Femia Siero, directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
- 14.15 uur - Lezing Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers door Karin Sitalsing
- 15.00 uur - Pauze
- 15.15 uur - Lezing Migratiestromen tussen de Achterhoek en Suriname in de 18e en 19e eeuw door Natalya Staring en Willem Willemsen
- 15.45 uur - Opening tentoonstelling Mijn Achtergrond, de Achterhoek en migratie, 1580-1940 door Karin Sitalsing, bekijken expositie en informeel samenzijn
- 16.30 uur - Einde programma
---
Het boek Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers van Karin Sitalsing is deze middag te koop. De luxe editie kost € 23; de paperback € 17,50.
Vrije entree: inclusief koffie en thee; overige consumpties voor eigen rekening
Aanmelden: via [email protected] of 0314 78 70 78
Foto Karin Sitalsing door Fjodor Buis