Wiesneus weer van start

‘Fuchs en Vos gaot los’ op eerste Wiesneusles van 2023

Wiesneus weer van start

De eerste Wiesneusles van het seizoen 2023 werd vanmorgen gegeven op de Sint Canisiusschool in Harreveld. Waar normaal gesproken Bibliotheek-medewerkers de lessen verzorgen, was speciaal voor deze aftrap theaterduo Fuchs en Vos aanwezig. Zij lieten de kinderen onder meer ‘Wiej gaot plat praoten!’ zingen op de klanken van Queen’s We will rock you. 

ECAL-projectleider Diana Abbink was erbij vanmorgen. “Gelijk al om half negen, het was nog even wakker worden voor de kinderen. Dat lukte zeker door het vermakelijke en leerzame optreden van Marja Fuchs en Karin Krabbenborg, die optraden onder de naam Fuchs en Vos. Marja, die geen dialect kan spreken en Karin die er helemaal in thuis is, lieten zien dat het prima samen gaat en da’j mekare best könt verstaon en begriepen, ook al spreek je een andere taal.”

Ook bleek tijdens de les dat de streektaal niet ouderwets, maar helemaal van deze tijd is. Het thema van deze Wiesneus is kunst, vandaar de aftrap met theater.

Gaffeltange en greuts

Woorden die de kinderen in het uurtje ‘spöllenderwies Achterhooks’ onder meer leerden, zijn:  spiekerbokse, gaffeltange, krang, greuts, pogge en träöne. Waren ze eerst nog wat schuchter, na gezamenlijk klappen en zingen (Wiej gaot plat praoten!, op de melody van We will rock you) kwamen ze los en deden enthousiast mee met de oefeningen uit het werkboekje. De kinderen kregen na afloop het tijdschrift Wiesneus mee naar huis. Als ze de oplossingen van de puzzel en de woordzoeker insturen, kunnen ze nog een mooie prijs winnen. De les van vandaag is de eerste in een lange rij, want er zijn heel veel aanmeldingen van scholen uit de gehele Achterhoek.

Creatief eindfeest

Op 17 september is de feestelijke afsluiting van Wiesneus 2023 op het terrein van het Achterhoeks Openluchtmuseum in Lievelde. Dat wordt een hele creatieve middag en daar treffen de kinderen Fuchs en Vos ook weer, die de activiteiten met theater zullen begeleiden. Tot het zover is worden er eerst nog een heleboel leuke Wiesneus-lessen gegeven op de verschillende scholen.

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstberkelland

Locatie

Sint Canisiusschool in Harreveld

Deel met vrienden op: