Raken met Smaken
Prei
Prei
De prei is niet per se de grootste ster in de Nederlandse keuken. Weinig mensen weten dat je er nog zoveel meer mee kunt doen dan soep of taart. Neem een voorbeeld aan Spanje, waar de zogenaamde Calçot (een kruising tussen een lente-ui en een jonge prei) de hoofdrol speelt tijdens een bijzonder ritueel. Op open vuur worden de Calçots zwartgeblakerd en daarna direct van hun buitenste bladeren ontdaan. Ze worden gedipt in saus en daarna gegeten zoals een haring aan de haringkar.
In deze workshop zetten we de prei in de spotlights en onderzoeken we een aantal originele toepassingen van deze op het oog zo gewone groente. Via de prei waaieren we uit naar een aantal andere bijzondere smaken binnen de familie van de Amaryllidaceae, waar onder andere de knoflook, bieslook, het sjalotje en de Chinese ui onder vallen.
28 juni 2020
Na een korte pauze is de Raken met Smaken karavaan weer onderweg. Eerste stop: een coronaproof workshop over de familie Amaryllidaceae in het prachtige Aalten. De workshop vond plaats bij Smits Groentekwekerij in De Heurne, waar eigenaar Gert Smits en zijn zoon Edwin de deelnemers meenamen in de fascinerende wereld van de preiproductie en de asperge-, aardbeien- en bonenteelt.
In de groenteloods gingen we aan de slag met het bloemschikken van prei en zo kwamen we samen met chef Bjorn Massop tot een zomerse groentebouillon. Daarna trokken we met z’n allen het preiveld in om samen te genieten van het nieuwe Achterhoekse ritueel ‘preihappen’. Als haringen werden ze gegeten, gedipt in verschillende sausjes. We sloten af met een heerlijk Achterhoeks biertje en een preihapje. Zonnig, winderig, maar vooral: geslaagd.