Raken met Smaken
Mosterd
Doesburg staat bekend om haar mosterd. Toch is de mosterdplant nauwelijks meer in Nederland te vinden. Het groeit namelijk als onkruid en neemt erg veel land in beslag. In deze workshop halen we de mosterdplant terug naar Nederland en malen we op authentieke wijze Doesburgsche Mosterd: met een metalen bol in een schaal van hout. Maar we gaan ook experimenteren en op zoek naar nieuwe toepassingen, smaken en samenstellingen.
Via de mosterdplant werpen we bovendien nieuw licht op de familie van de Brassicaceae die onder andere radijs, rucola, mierikswortel en koolzaad beslaat. Wist je bijvoorbeeld dat uit de koolzaadplant olie wordt gewonnen die wordt gebruikt in de keuken, maar ook in cosmetische middelen?
Terugblik 2 workshops
De Achterhoekse Farm Food Family is op tour! In december werden er maar liefst twee workshops georganiseerd in Doesburg. Onder leiding van fooddesigner Katja Gruijters gingen deelnemers aan de slag in voormalig GTW-loods LOC17. Centraal stond dit keer de gewasfamilie Brassicaceae.
Doesburgsche Mosterd
Tijdens de workshop maalden de deelnemers op authentieke wijze Doesburgsche Mosterd: met een metalen bol in een schaal van hout. Samen met chef-kok Karin Goossens experimenteerden ze met nieuwe toepassingen, smaken en samenstellingen. Denk aan spirulina, honing, bosui, geelwortel en verse dragon. Fotografe Tamara Verheij vertelde meer over haar kookboek Of je mosterd lust en Erik Schieven, voorzitter van de koolzaadvereniging vertelde over de historie en het belang van koolzaad in de Achterhoek. Er waren verschillende zelfgemaakte mosterdsoorten te proeven samen met de koolzaadolie van Colzaco en de koolzaadhoning van imker Waardenburg. Met een heerlijke warme mosterdsoep werd de middag afgesloten.