Melk

Raken met Smaken

Melk

Melk - koe en geit

Stremmen, snijden, roeren, persen, pekelen: kaasmaken is een veelomvattend proces. Veel Achterhoekse koeien en geiten leveren de melk voor een breed scala aan verschillende kazen, van gassig tot gistig en van jong tot gerijpt. 

In deze workshop vertelt een kaasproducent over de achtergronden en de do’s en dont's van het kaasmaken. Ook gaan we dieper in op het circulaire systeem waarbij de melk als hoofdproduct en het vlees als bijproduct wordt gezien. En natuurlijk gaan we ook zelf aan de slag met het maken van verse kaas! 

Terugblik 8 maart 2020

Ken je het verhaal van de geit en de koe? Die hadden de hoofdrol tijdens de Farm Food Family-workshop over de familie Bovidae. Wat een succes was het weer! Op zondag 8 maart verzamelden 25 deelnemers zich bij Geitenkaasboerderij en Camping De Brömmels in Woold, waar gastheer en boer Bert Kots vertelde over de verschillende processen op de boerderij: van geiten fokken tot kaas maken. Aansluitend maakten de deelnemers een eigen vers kaasje, heerlijk! De koe werd vertegenwoordigd door boer John Arink van Ekoboerderij Arink Biotel Achterhoek. Hij vertelde over zijn overstap naar biologisch boeren en de vele uitdagingen én voordelen ervan. Onder leiding van chefkok Mike Vrijdag van Strandlodge Winterswijk werd er een overheerlijk toetje gemaakt: hemelse hangop met parels en wolken van wei. Tot slot werd er uitgebreid geproefd van wat de koe en de geit te bieden hebben: van rauwe melk en wei tot labne en worst. Natuurlijk onder het toeziend oog van een flinke club nieuwsgierige geiten. 

Producenten

Voor deze familie werkten we tot nu toe samen met Geitenkaasboerderij De Brömmels uit Woold, Ekoboerderij Arink uit Lievelde en Strandlodge Winterswijk.

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstberkelland

Locatie

De Brömmels, Meerdinkweg 5 - Woold
Deel met vrienden op:

INSPIRATIE