Raken met Smaken
Druif
Druif
Van de Vinifera, de druivenplant, bestaan wereldwijd zo’n tienduizend soorten. Natuurlijk kennen we de witte en rode druiven, maar met heel de plant kan worden gewerkt. Denk maar aan de Dolma uit de Mediterraanse keuken, waarbij druivenbladeren met groenten worden gevuld. Ook de Achterhoek kent diverse wijngaarden en diverse heerlijke Achterhoekse wijnen.
Tijdens deze workshop ontdekken we de veelzijdigheid van de druivenplant. Van drogen, gisten en persen tot inmaken en invriezen. Van wijn tot rozijn!
Terugblik zondag 27 september 2020
Op zondag 27 september had de familie Vitacea (druif) de eer om de allerlaatste workshop te zijn van de Farm Food Family tour. Het werd een feestelijke dag op het Wijngoed Montferland!
Na een uitgebreide rondleiding van eigenaar en wijnboer Leon Masselink, gingen we aan de slag met het inpakken van druivenblad. Het resultaat was smaakvol en een lust voor het oog. Na deze workshop proefden we Montfordse wijnen met vinoloog Mark Bergevoet. Aansluitend nam chef Karin Goossens ons mee door een experimenteel druiven-lab met gefermenteerde druiven, verius, druivenketchup, druivenkaviaar en druivenbloesemtinctuur. We sloten dit zintuigelijke feest af met ijswijn, een gefermenteerde druif met kaas en een druivenfruitleer-proeverij. Een bijzonder sfeervolle dag, dank aan alle betrokkenen!
De workshop over de familie Vitacea was een waardige afsluiter van een reeks bijzondere workshops over de smaken van de Achterhoek. Momenteel zoeken we naar mogelijkheden om het project Raken met Smaken en het concept Farm Food Family verder door te ontwikkelen. We houden je op de hoogte!
Producenten
Voor deze familie werkten we tot nu toe samen met Wijngoed Montferland uit Gendringen en De Fiere Wijnakker uit Zutphen.