Boerenkool

Raken met Smaken

Boerenkool

BOERENKOOL

De boerenkool is onmisbaar in een heerlijke, traditionele stamppot. Boerenkool kan pas worden geplukt als de vorst eroverheen is gegaan, maar wist je ook dat er paarse boerenkool bestaat die in de Achterhoek wordt geteeld? 

Tijdens deze workshop onderzoeken we midden in het veld, tussen die bijzondere, paarse boerenkool de familie van de Brassicaceae, waar verschillende kolen, maar ook spruitjes en broccoli onder vallen. Deze groenten zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook prachtig om te observeren. Bij iedere variëteit horen andere patronen, texturen en landschappen. Processen als fermenteren en verven komen aan bod.

Terugblik 19 januari 2020

De Achterhoekse Farm Food Family deed 19 januari 2020 Bronckhorst aan. Na de eerste vorst stonden 28 deelnemers in de Achterhoekse klei om de prachtige boerenkool in zijn volle glorie te zien. Ook de wethouder was erbij. Onder leiding van fooddesigner Katja Gruijters gingen deelnemers in en rond Boerderij De Kruisbrink in Toldijk. 

Met boer Dick Garritsen hakten en sneden de deelnemers hun eigen boerenkool. Daarna vertelden Betsy en Eva van Pickle de Winkel hoe de boerenkool te gisten, en werd er een heerlijk voorgerecht van gerookte aardappel met rode boerenkool opgediend. Rein van de Werff van het bedrijf Distreko vertelde over biologische landbouw in de Achterhoek. Deelnemers genoten van een gistingsproeverij en zelfgemaakte boerenkoolchips. En ten slotte werd er met het sap van rode kool geverfd.

Producenten

Voor deze familie werkten we tot nu toe samen met boerderwijwinkel De Kruisbrink uit Toldijk, DistrEko en Tuinderij Haverkamp.

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstberkelland

Locatie

Boerderij De Kruisbrink, Kruisbrinkseweg 7 - Toldijk
Deel met vrienden op:

INSPIRATIE