Raken met Smaken
Appel
Appel
Appels, pruimen, peren, amandelen, abrikozen, bramen, aardbeien en zelfs rozen: hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, allemaal zijn ze familie van elkaar. In Berkelland gaan we aan de slag met appels, oude, (Achterhoekse) rassen komen aan bod. Pomoloog Hennie Rossel vertelt over hun achtergrond: wat is hun historie en hoe groeien en bloeien hun bomen? Natuurlijk doen we ook een smaaktest, in een appelproeverij onderzoeken we de verschillende smaken van de oude rassen en maken we de overstap naar de rest van de familie Rosaceae. Zijn appels en peren dan toch met elkaar te vergelijken? En wat kun je eigenlijk allemaal doen met de steel, de schil en de pit?
Terugblik 6 oktober 2019
Op zondag 6 oktober 2019 werd de eerste 'Raken met Smaken' workshop georganiseerd over de familie Rosaceae in de gemeente Berkelland. Met enthousiaste, geïnteresseerde deelnemers, jong en oud!
De workshop ging van start bij Boomkwekerij ten Elsen in Neede. Samen met Johan ten Elsen en ouderassenkenner Hennie Rossel startte een heerlijke proeverij. Van Alluunderkes tot de Jasappel, verschillende soorten konden de deelnemers zien en proeven, met bijbehorende prachtige verhalen over hun oorsprong. Na de proeverij werd de workshop voortgezet op Landgoed Hackfort met de nieuwe sport appelvissen en een aansluitende workshop over de familie Rosaceae.
Producenten
Voor deze familie werkten we tot nu toe samen met Boomkwekerij Ten Elsen uit Neede, de Keuken van Hackfort uit Vorden, museum en museumtuin ‘t Olde Ras uit Doesburg, jammakerij Groot Antink uit Groenlo, De Fruitschuur uit Gaanderen, Het Steenders Landschap uit Wichmond, Fruitbedrijf Horstink uit Rha en Hof te Baak uit Baak.