Nieuws
Nieuwe locatie Silo Art Tour bekend in Winterswijk
De tweede locatie van de Silo Art Tour Achterhoek is bekend. Vanaf begin augustus zal kunstenaar Robin Nas aan de slag gaan op de wanden van de twee beton silo’s op het terrein van Sibelco in Winterswijk. Met uitzicht op de imposante Steengroeve is dit nieuwe kunstwerk een indrukwekkende toevoeging aan de tour. In oktober 2020 is de eerste locatie van de Silo Art Tour gerealiseerd op varkensboerderij ’t Westendorp van de familie Ruesink in Aalten. Hier transformeerde kunstenares Rosalie de Graaf (RoosArt) vier silo’s tot kunstwerken in de buitenruimte.
Het idee
Het idee van een Silo Art Tour komt voort uit een reis die Suzanne Ruesink maakte in Australië. Hier maakte Suzanne kennis met de Australische Silo Art Trail, waar vervallen gebouwen getransformeerd worden tot kunstwerken. “De aantrekkingskracht van deze regio is enorm toegenomen dankzij de kunstwerken en de lokale economie profiteert van de toegenomen bezoekersstroom”, aldus Ruesink. “Ik dacht dat kunnen we in de Achterhoek ook”.
Tien kunstwerken in de buitenruimte
Suzanne deelde haar idee met Stichting Pak An. Die haakte vervolgens Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost aan, die samenwerken in het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek (CEPA) om het idee verder uit te werken. Zo ontstond het concept om in tien Achterhoekse gemeenten een groot object in het landschap die een link heeft met de agrarische sector te transformeren tot kunstwerk in de buitenruimte. “Met de Silo Art Tour willen we impact maken en laten zien dat de Achterhoek innovatief, ondernemend en creatief is. Elk kunstwerk vertelt straks een mooi verhaal over onze regio en de desbetreffende locatie. Met de Silo Art Tour willen we de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van de Achterhoek vergroten en de identiteit en trots van deze streek versterken. En gebouwen die doorgaans als ‘lelijk’ worden beschouwd transformeren tot ware kunstwerken”, zegt Ester van de Haar, Kwartiermaker Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. De locaties worden aan elkaar verbonden door middel van fiets- en autoroutes.
Sibelco Winterswijk
De tweede locatie van de Silo Art Tour, de Steengroeve in Winterswijk is een dagbouwmijn waar vooral kalksteen gewonnen wordt. Jaarlijks trekt de Steengroeve tussen de 2.000 en 3.000 bezoekers uit heel West-Europa. Een perfecte locatie voor één van de kunstwerken. Daar is Gerard ten Dolle, Site Manager van Sibelco Winterswijk, het helemaal mee eens. “De Silo Art past zo mooi op ons terrein dat we geen moment getwijfeld hebben over een samenwerking. De 35 meter hoge silo’s zijn een echte eyecatcher in onze omgeving en op ons bedrijf en hoe mooi is het dat deze nu beschilderd gaan worden met een prachtig kunstwerk?”
Betrokken partijen
Bij dit project zijn allerlei partijen betrokken, waaronder 10 Achterhoekse gemeenten die o.a. met elkaar samenwerken op het gebied van toerisme en recreatie, Stichting Pak An en voor de logistieke zaken, zoals de inzet van hoogwerkers zijn WAM & Van Duren en Pfeifer uit Groenlo aangehaakt. Ook de omwonenden zijn betrokken bij de totstandkoming van het ontwerp op de silo’s van Sibelco.
Ode Aan Het Landschap
De Silo Art Tour Achterhoek is onderdeel van de nationale campagne “Ode Aan het Landschap” van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Via tal van kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en tentoonstellingen zet Ode aan het Landschap een jaar lang de diversiteit van het Nederlandse landschap vol in de spotlight.
Het proces van de beschildering van de twee silo’s in Winterswijk is te volgen via het Instagram en Facebook kanaal van de Silo Art Tour (@siloarttourachterhoek). Hier zullen regelmatig updates worden geplaatst over de voortgang. “Het Sibelco terrein is niet toegankelijk voor bezoekers. Wij verzoeken iedereen dan ook om het terrein niet te betreden in verband met de veiligheid”, aldus Annemiek Riefel, projectleider Silo Art Tour vanuit Achterhoek Toerisme. “De silo’s zijn vanaf de Steengroeveweg en het uitkijkpunt (nabij de oehoewand) goed te bewonderen”. Ook geeft Riefel alvast een tipje van de sluier over het vervolg van Silo Art Tour. “Medio augustus zal er in Lochem worden gestart met de realisatie van een kunstwerk op een imposant gebouw”. Wie die kunstenaar gaat worden, blijft nog even geheim.
#siloarttour#siloart#winterswijk