Migratie

Projecten // TOP // regio overstijgend - topsegment

Migratie

Migratie is een constante factor in de geschiedenis van de Achterhoek en Liemers. Al vanaf het begin van onze jaartelling zijn er in de regio Achterhoek en Liemers mensen uit verschillende continenten te vinden. In de Tachtigjarige oorlog slaan veel mensen op de vlucht en jaren later komen juist veel nieuwe groepen naar de regio; van Hugenoten uit Frankrijk die in Borculo terecht komen tot broodnodige Duitse seizoenarbeiders die overal in de streek aan de slag gaan, om maar enkele voorbeelden te noemen. Er komen natuurlijk niet alleen maar mensen naar de regio toe, er trekken ook veel mensen weg; van jongens die met de VOC mee gaan naar Oost-Indië tot grote groepen mensen die hun geluk beproeven in het Amerika van de negentiende eeuw.

De beweging van personen door de eeuwen heen heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van tradities, gebruiken en ambachten in de Achterhoek en Liemers. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers werkt momenteel aan een onderzoek naar de migratiestromen van en naar de Achterhoek en Liemers, waarbij de nadruk ligt op de periode vanaf de Tachtigjarige oorlog tot het interbellum. De informatie die te vinden is in de archieven die bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers zijn ondergebracht, zal worden ingezet om zo verhalen in kaart te brengen over verschillende groepen en individuen. In de loop van het jaar 2023 zal er meer bekend worden over dit onderzoek.

Ontwerpstudio Superposition volgt het onderzoek op de voet en probeert t.z.t. de migratiestromen en hun impact zichtbaar te maken in een kunstproject. Klik hier voor de website van Superposition

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstberkelland
Deel met vrienden op:

Meer...